ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ   ΔΕΥΤΕΡΑ ΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:15-15:00 ΓΙΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗΣ.         

 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 61 ΑΛΙΜΟΣ   ΤΗΛ 2109829466 ΚΙΝ-6980017418 

 

 

Ο πρώτος που ανακάλυψε ότι το χρώμιο προσδίδει στον χάλυβα αντοχή στην διάβρωση ήταν ο Γάλλος Πιέρ Μπερτιέ (Pierre Berthier) το έτος 1821. Αλλά εκείνη την εποχή, οι χάλυβες είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακα  με αποτέλεσμα ο ανοξείδωτος χάλυβας να είναι πολύ εύθραυστος

Το 1872, οι βρετανοί Γουντς (Woods) και Κλαρκ (Clark) έλαβαν δίπλωμα ευρισιτεχνίας για  κράμα σιδήρου με 30–35% χρώμιο και 1,5–2% βολφράμιο που παρουσιάζει υψηλή αντοχή στην διάβρωση από οξέα. Ωστόσο, η δυσκολία παραγωγής χάλυβα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα (< 0,15%) παρέμενε εμπόδιο στην ανάπτυξη των ανοξείδωτων χαλύβων. Το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε το 1893 όταν ο γερμανός Χανς Γκόλντσμιτ (Hans Goldschmidt) ανακάλυψε την αλουμινοθερμική αποξείδωση του χάλυβα. Η ανακάλυψη του Γκόλντσμιτ επέτρεψε στις χαλυβουργίες να παράγουν στους μεταλλάκτες τους χάλυβα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, και κατόπιν να αποξειδώνουν τον τηγμένο χάλυβα με την προσθήκη μεταλλικού αλουμινίου.

Στις αρχές του 20ού αι., γάλλοι, βρετανοί, γερμανοί και αμερικανοί ερευνητές παρασκεύασαν και μελέτησαν πολλά κράματα Fe-Cr-Ni που αντιστοιχούν στις σημερινές ποιότητες AISI-SAE  300 και AISI-SAE 400. Από το 1909, η γερμανική εταιρεία Krupp AG άρχισε να κατασκευάζει πλοία χρησιμοποιώντας χάλυβες που περιήχαν  χρώμιο και νικέλιο.

Το 1913, ο βρετανός  μεταλλουργός Χάρρυ Μπρέαρλυ  1871-1948) ανακάλυψε στο Σέφηλντ της Αγγλίας τους μαρτενσιτικούς ανοξείδωτους χάλυβες και πρότεινε την χρήση τους για την παραγωγή μαγειρικών σκευών. Ο Μπρέαρλυ ονόμασε τους νέους χάλυβες «rustless», δηλ. «ασκούριαστους». Λίγο καιρό μετά, τους έδωσε το όνομα «stainless», δηλ. «ακηλίδωτους» ή «άσπιλους». Γι' αυτόν τον λόγο, ο Μπρέαρλυ θεωρείται ο εφευρέτης του ανοξείδωτου χάλυβα.

Ο διάδοχος του Μπρέαρλυ στο εργαστήριο Μπράουν-Φερθ (Brown-Firth), ο Γουίλλιαμ Χάτφηλντ (αγγλ. W. H. Hatfield) παρασκεύασε το 1924 τον ωστενιτικό ανοξείδωτο χάλυβα 18/8 (18% Cr, 8% Ni), που έκτοτε παραμένει ο πιο αντιπροσωπευτικός και ο πιο διαδεδομένος ανοξείδωτος χάλυβας.

 

  • Η μεταλλογνωσία των ανοξείδωτων χαλύβων, από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ.

                                                          

                                                            ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
                                                            ΚΟΥΠΑΣΤΕΣ 
                                                            ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ 
                                                            ΙΝΟΧ ΣΕ  kg
                                                            ΣΚΑΛΕΣ
                                                            ΑΡΧΙΚΗ

                                                                           

                            17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 61 ΑΛΙΜΟΣ . ΤΗΛ-2109829466 ΦΑΞ -2109829466    ΚΙΝ-6932997418                                                                  

                                                   ΑΡΧΙΚΗ